Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset
Godło

Ciekawe i smakowite zajęcia w 2a

"Kakaowiec"

 

22 października klasa 2 a uczestniczyła w  niecodziennej lekcji poprowadzonej  przez tatę Oliwii, Pana Pawła Taberskiego.

 

Tata Oliwii okazał się specjalistą od kakaowców! Żeby powstała czekolada musi być kakao, a kakao uzyskujemy właśnie z kakaowca.

 

Pan Paweł  zaprezentował nam krótki film o tej ciekawej roślinie, a potem niezwykle zajmująco o niej opowiadał. Dowiedzieliśmy się, że kakaowiec najlepiej rozwija się w tropikalnym klimacie, a jego owoce dojrzewają jedynie w wysokiej temperaturze.

 

Mogliśmy dotknąć owoców kakaowca (okazów poglądowych ), które wyglądają nieco jak przerośnięte ogórki. Jagody te okryte są grubą łupiną i zawierają 20 do 60 płaskich lub kulistych nasion. Ziarna kakaowe są pogrążone w przyjemnie pachnącym, czerwonawym miąższu o słodkawym smaku. By uzyskać pół kilograma kakao potrzebne są całoroczne zbiory z jednego drzewa.

 

Czekoladę lubią prawie wszyscy. Statystyczny Europejczyk zjada 5,2 kg rocznie czekolady. Nasza klasa uwielbia czekoladę. Na pewno się do tych danych bardzo przykładamy! Na koniec zajęć próbowaliśmy różnych czekolad, nawet gorzkich - najzdrowszych! Delektowaliśmy się smakiem świeżych bułeczek z pyszną mleczną czekoladą.

 

Pan Paweł nie zapomniał wspomnieć, że nawet najzdrowsza czekolada, powinna być zjadana w ograniczonej ilości.

 

Cóż to były za ciekawe i smakowite zajęcia! Dziękujemy Panie Pawle!

Data dodania: 2018-10-22 09:00:00
Data edycji: 2018-11-07 20:38:14
Ilość wyświetleń: 686

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

Podstrony

Zobacz podstrony klas i nauczycieli
Więcej informacji
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej