1 W ramach powtórzenia poprzedniego tematu zapoznaj się z załączoną sketchnotatką.
2 OBOWIĄZKOWO wykonaj doświadczenie 3 ze strony 176 - krystalizację soli kuchennej (lub innej substancji). To doświadczenie jeśli masz ochotę, możesz zmodyfikować (w Internecie jest dostępnych wiele wersji tego doświadczenia). Obserwuj i dokumentuj efekty pracy co dwa dni. Do 10 maja prześlij mi sprawozdanie (mogą być zdjęcia z podpisanymi dniami obserwacji). Zadanie podlega ocenie.
3 DODATKOWO możesz wykonać jeszcze inne doświadczenie opisane w tym temacie. Jeśli prześlesz opis (użyte przedmioty i odczynniki, czynności, obserwacje i wnioski) oraz zdjęcie dokumentujące jego wykonanie to masz szansę na dodatkową ocenę.
4 Przerysuj schemat dotyczący podziału mieszanin ze strony 175.
5 Krótko wyjaśnij pojęcia: roztwór, roztwór nasycony, roztwór nienasycony, roztwór własciwy, koloid, zawiesina oraz krystalizacja.