"Kakaowiec"
22 października klasa 2 a uczestniczyła w niecodziennej lekcji poprowadzonej przez tatę Oliwii, Pana Pawła Taberskiego.
Tata Oliwii okazał się specjalistą od kakaowców! Żeby powstała czekolada musi być kakao, a kakao uzyskujemy właśnie z kakaowca.
Pan Paweł zaprezentował nam krótki film o tej ciekawej roślinie, a potem niezwykle zajmująco o niej opowiadał. Dowiedzieliśmy się, że kakaowiec najlepiej rozwija się w tropikalnym klimacie, a jego owoce dojrzewają jedynie w wysokiej temperaturze.
Mogliśmy dotknąć owoców kakaowca (okazów poglądowych ), które wyglądają nieco jak przerośnięte ogórki. Jagody te okryte są grubą łupiną i zawierają 20 do 60 płaskich lub kulistych nasion. Ziarna kakaowe są pogrążone w przyjemnie pachnącym, czerwonawym miąższu o słodkawym smaku. By uzyskać pół kilograma kakao potrzebne są całoroczne zbiory z jednego drzewa.
Czekoladę lubią prawie wszyscy. Statystyczny Europejczyk zjada 5,2 kg rocznie czekolady. Nasza klasa uwielbia czekoladę. Na pewno się do tych danych bardzo przykładamy! Na koniec zajęć próbowaliśmy różnych czekolad, nawet gorzkich - najzdrowszych! Delektowaliśmy się smakiem świeżych bułeczek z pyszną mleczną czekoladą.
Pan Paweł nie zapomniał wspomnieć, że nawet najzdrowsza czekolada, powinna być zjadana w ograniczonej ilości.
Cóż to były za ciekawe i smakowite zajęcia! Dziękujemy Panie Pawle!
72-123 Kliniska Wielkie
Piastowska 11