Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset
Godło

„Idzie Jesień z pełnym koszem…” W roli głównej – warzywa i owoce

W ramach obchodów Światowego Dnia Warzyw i Owoców (18 października)  oraz realizacji  unijnego „Programu dla szkół” (będącego kontynuacją programów „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole”), odbyło się wiele zajęć poświęconych zdrowemu żywieniu. Celem podjętych działań jest kształtowanie u uczniów zdrowych nawyków żywieniowych oraz podnoszenie ich świadomości prozdrowotnej.

 

Zachęcamy nauczycieli i rodziców, aby zapoznali się z ofertą edukacyjną, którą koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa: Program | Program dla szkół (programdlaszkol.org) Można tam znaleźć m.in. filmy edukacyjne, scenariusze zajęć, opowiadania, słuchowiska, serial „Pamiętnik Chrumasa” – ambasadora programu, przepisy kulinarne oraz propozycje działań (np. wspólne śniadania, warsztaty kulinarne, festyny, wycieczki tematyczne i inne).

 

Relacje z lekcji:

 

4a – lekcja wychowawcza (wychowawczyni – Pani Anna Mikuś)

 

Od samego rana uczniowie przygotowywali się do lekcji wychowawczej. Z ogromnym zapałem zabrali się do przygotowywania drugiego śniadania. Najbardziej smakowały własnoręcznie przygotowane sałatki owocowe i warzywne, a także kolorowe kanapki. Uczniowie chętnie dzielili się przyniesionymi owocami i warzywami. Była to kolejna lekcja integracji klasowej.

 

4b – lekcja wychowawcza (wychowawczyni – Pani Beata Korczak)

 

W klasie zagościły zdrowe, kolorowe kanapeczki, sałatki, koreczki, owoce w sosie jogurtowym. Po wspólnym przygotowaniu śniadania, dzieleniu się składnikami i przepisami nastąpiła konsumpcja i jeszcze długo po naszej lekcji w sali unosił się świeży zapach owoców i warzyw.

 

 4c - lekcja wychowawcza (wychowawczyni- Pani Agata Sosnowska).

 

Na stołach zagościły warzywa i owoce, nasi sprzymierzeńcy w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji,
a przy tym- pyszne składniki na jeszcze pyszniejsze drugie śniadanie. Przygotowane wspólnie w klasie. Było radośnie, twórczo, pracowicie. I przede wszystkim- na zdrowie.

 

Klasa 2a wraz z paniami Joanną Nowicką i Dagmarą Kulaszą wyczarowała smakowite kanapki i twarożek z warzywami.

 

Klasa 2b wraz z paniami Emilią Kleban i Katarzyną Szmurło wykonała przepyszne, zdrowe kanapki.

 

Klasa 3b wraz z wychowawczynią Gabrielą Klarą , z radością obchodziła Dzień Zdrowego Śniadania! Uczniowie przygotowali kolorowe i zdrowe kanapki, rozmawiali o zasadach zdrowego odżywiania i jego wpływie na nasze samopoczucie. 

 

Klasa 1a z paniami Alicją Jaskułą i  Kamilą Świderską z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw pokazała, jak odczarować kanapki!  Kolorowe, zdrowe, praktyczne – idealne do złapania w rękę i ruszenia na przerwę . Ale to nie wszystko! W sali nr 16 pojawili się mali szefowie w fartuchach i czapkach kucharskich Przy okazji rozmawialiśmy o tym, jak ważne są nasze zmysły – smak, zapach, wygląd – wszystko miało znaczenie! A na wielki finał? Degustacja różnych odmian jabłek . Było pysznie, kolorowo, a ślinka leciała na sam widok! 

Data dodania: 2024-10-18 20:05:18
Data edycji: 2024-10-21 20:18:07
Ilość wyświetleń: 83

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

Podstrony

Zobacz podstrony klas i nauczycieli
Więcej informacji
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej