W ramach obchodów Światowego Dnia Warzyw i Owoców (18 października) oraz realizacji unijnego „Programu dla szkół” (będącego kontynuacją programów „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole”), odbyło się wiele zajęć poświęconych zdrowemu żywieniu. Celem podjętych działań jest kształtowanie u uczniów zdrowych nawyków żywieniowych oraz podnoszenie ich świadomości prozdrowotnej.
Zachęcamy nauczycieli i rodziców, aby zapoznali się z ofertą edukacyjną, którą koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa: Program | Program dla szkół (programdlaszkol.org) Można tam znaleźć m.in. filmy edukacyjne, scenariusze zajęć, opowiadania, słuchowiska, serial „Pamiętnik Chrumasa” – ambasadora programu, przepisy kulinarne oraz propozycje działań (np. wspólne śniadania, warsztaty kulinarne, festyny, wycieczki tematyczne i inne).
Relacje z lekcji:
4a – lekcja wychowawcza (wychowawczyni – Pani Anna Mikuś)
Od samego rana uczniowie przygotowywali się do lekcji wychowawczej. Z ogromnym zapałem zabrali się do przygotowywania drugiego śniadania. Najbardziej smakowały własnoręcznie przygotowane sałatki owocowe i warzywne, a także kolorowe kanapki. Uczniowie chętnie dzielili się przyniesionymi owocami i warzywami. Była to kolejna lekcja integracji klasowej.
4b – lekcja wychowawcza (wychowawczyni – Pani Beata Korczak)
W klasie zagościły zdrowe, kolorowe kanapeczki, sałatki, koreczki, owoce w sosie jogurtowym. Po wspólnym przygotowaniu śniadania, dzieleniu się składnikami i przepisami nastąpiła konsumpcja i jeszcze długo po naszej lekcji w sali unosił się świeży zapach owoców i warzyw.
4c - lekcja wychowawcza (wychowawczyni- Pani Agata Sosnowska).
Na stołach zagościły warzywa i owoce, nasi sprzymierzeńcy w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji,
a przy tym- pyszne składniki na jeszcze pyszniejsze drugie śniadanie. Przygotowane wspólnie w klasie. Było radośnie, twórczo, pracowicie. I przede wszystkim- na zdrowie.
Klasa 2a wraz z paniami Joanną Nowicką i Dagmarą Kulaszą wyczarowała smakowite kanapki i twarożek z warzywami.
Klasa 2b wraz z paniami Emilią Kleban i Katarzyną Szmurło wykonała przepyszne, zdrowe kanapki.
Klasa 3b wraz z wychowawczynią Gabrielą Klarą , z radością obchodziła Dzień Zdrowego Śniadania! Uczniowie przygotowali kolorowe i zdrowe kanapki, rozmawiali o zasadach zdrowego odżywiania i jego wpływie na nasze samopoczucie.
Klasa 1a z paniami Alicją Jaskułą i Kamilą Świderską z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw pokazała, jak odczarować kanapki! Kolorowe, zdrowe, praktyczne – idealne do złapania w rękę i ruszenia na przerwę . Ale to nie wszystko! W sali nr 16 pojawili się mali szefowie w fartuchach i czapkach kucharskich Przy okazji rozmawialiśmy o tym, jak ważne są nasze zmysły – smak, zapach, wygląd – wszystko miało znaczenie! A na wielki finał? Degustacja różnych odmian jabłek . Było pysznie, kolorowo, a ślinka leciała na sam widok!
72-123 Kliniska Wielkie
Piastowska 11