W piątek 08.11.2024r obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie, zwłaszcza wśród najmłodszych, zasad zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych i regularnego spożywania posiłków. Klasy wraz ze swoimi wychowawczyniami chętnie wzięły udział w obchodach.
Klasa 1a z paniami Alicją Jaskułą i Kamilą Swiderską stworzyła prawdziwe owocowe arcydzieła – jeżyki z gruszek i winogron! Dzieciom tak się to spodobało, że już planują kolejne jeżowe projekty w domowych warunkach! Rodzice, szykujcie się na owocowe eksperymenty w kuchni – inspiracja ze szkoły poszła w świat!
Uczniowie z 1b wraz z wychowawczynią panią Agnieszką Czajkowską- Gromek rozpoczęli piątkowy poranek od przygotowania zdrowych i pysznych kanapek. W miłym towarzystwie, przy ciepłej herbatce z miodem z wielkim apetytem zjedli drugie śniadanie.
Klasa 1c wraz z wychowawcą Panią Jolantą Hejnicką robiła sałatki owocowe zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania oraz rysowali piramidę zdrowego odżywiania.
Klasa 2a, wspólnie z paniami Justyną Tonn i Dagmarą Kulaszą przygotowały pyszne sałatki owocowe - ucząc się, jak zdrowe jedzenie może być jednoczenie kolorowe i smaczne. Efekt? Mnóstwo uśmiechu, dobra zabawa i klasa pachnąca owocami!
Klasa 2b wraz z wychowawczynią panią Emilią Kleban przygotowali owocowe sałatki.
Uczniowie klasy 2 c wraz z wychowawczynią panią Sylwią Łęczyńska uczestniczyli w zajęciach propagujących zdrowe odżywianie. Obejrzeli film edukacyjny „Piramida zdrowego żywienia”. Przygotowali zdrowe i kolorowe kanapki, do których przyrządzenia użyły zdrowych produktów. Podczas wspólnego śniadania, zwracano uwagę nie tylko na wartości odżywcze, ale i na kulturę jedzenia. Zajęcia sprawiły dzieciom wiele radości i zachęciły do próbowania nowych smaków.
Klasa 3b dobrze wie, że zdrowe jedzenie w życiu liczy się! Na śniadanie owsianka, marchewka, banan, a potem do szkoły z energią ruszamy z rana! W przerwie chrupiemy jabłka, orzechy, by mieć siły i uśmiech szeroki. Pijemy wodę, unikamy słodyczy, bo każdy z nas o zdrowie swe dba i ćwiczy! Warzywa, owoce – nasz codzienny plan, klasa 3b to zdrowia klan! Wychowawczyni pani Gabriela Klara
W 4a na lekcji wychowawczej omówiliśmy zagadnienia dotyczące Programu dla Szkół (warzywa i owoce w szkole, mleko i jego przetwory) - na podstawie broszury dla dzieci „Ekipa Chrumasa na tropie zdrowego żywienia” – ciekawostki i ćwiczenia na tropie zdrowego żywienia. Wychowawczyni pani Anna Mikuś
W 4c odbyły się zajęcia na temat Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Piramida żywienia i omówienie każdego jej poziomu, przepisy na potrawy z wykorzystaniem dobrych produktów, pogadanka o wartości dbania o zdrowie poprzez racjonalne i świadome odżywianie. Działo się na zdrowie! Wychowawczyni pani Agata Sosnowska
Klasa 6a wraz z wychowawczynią panią Joanną Uberman w tym dniu przygotowała pyszne koktajle mleczno- owocowe.
Uczniowie klasy 6b wraz z wychowawczynią panią Roksaną Szmuc upiekli pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe, tworzyli sałatki owocowe oraz przygotowali bombę witaminową w postaci zdrowych koktajli mleczno- owocowych.
Na świetlicy uczniowie wraz z Panią Agnieszką Cichecką także przyłączyli się do obchodów święta.
W tym dniu na długiej przerwie wszyscy chętni uczniowie mogli zrobić sobie pyszne i zdrowe kanapeczki. Produkty zostały zakupione z Rady Rodziców- dziękujemy za włączenie się w to święto.
72-123 Kliniska Wielkie
Piastowska 11