Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset
Godło

Zwyczaje i obrzędy wielkanocne. (8.04.2020r.)

 
 

Zwyczaje i obrzędy wielkanocne. Poznajcie te najważniejsze

 
 
Wielkanoc jest najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijańskim. Towarzyszy mu wiele ciekawych zwyczajów i ludowych obrzędów, zazwyczaj pogańskiego pochodzenia. Poznajcie najważniejsze zwyczaje i obrzędy wielkanocne.

Wielkanoc jest świętem ruchomym, przypada więc co roku w inne dni pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Wielki tydzień rozpoczyna Niedziela Palmowa upamiętniająca uroczysty wjazd Jezusa do Jerozolimy. Palmy, którymi Żydzi go witali, zastąpiliśmy gałązkami wierzby, która w symbolice Kościoła jest znakiem zmartwychwstania, przybranymi kwiatami i ziołami. W różnych regionach Polski są one albo skromniejsze, albo też bardzo okazałe.

 

 
 

Sposoby na pisanki
Jajko uważane jest za symbol odradzającego się życia, a podczas tego święta za symbol zmartwychwstania Chrystusa. Zdobić, czyli pisać jaja można na wiele sposobów. W Wielkopolsce zwyczajowo robiło się kraszanki - barwiło się jaja na jeden kolor. Korzystano przy tym tylko z barwników naturalnych, np. gotowało się jajka w łupinach cebuli - barwią skorupkę na rozmaite odcienie brązu lub z liśćmi młodej pokrzywy, która nadaje skorupce kolor zielony. Po okraszeniu warto je natrzeć oliwą, wtedy kolor nabierze głębi. Bardziej ozdobna jest technika batikowa, czyli pisanie woskiem. Szpileczką wbitą w patyczek nanosimy rozgrzanym pszczelim woskiem rozmaite wzorki na skorupkę jaja.

 

Potem albo barwimy jaja naturalnie, albo zanurzamy je w gorących farbach. Nieco inna technika, to rysowanie przepalonym woskiem - otrzymujemy go podgrzewając tak długo, aż ściemnieje - na zabarwionym wcześniej jaju. Możemy też robić drapanki - barwioną skorupkę drapiemy ostrym narzędziem w rozmaite wzory .

Dzielenie się jajkiem
W Wielką Sobotę tradycyjnie święcimy w kościołach potrawy, które następnego dnia zjemy podczas uroczystego śniadania wielkanocnego w pierwszy dzień świąt.

 

„Święconkę” przygotowuje się w koszyku, ozdobionym bukszpanem i baziami. Jego zawartość różni się w zależności od rejonu Polski. Najczęściej wkładamy do niego: ugotowane jaja lub pisanki, kiełbasę, szynkę, chleb, ciasto, baranka z masła, cukru, czekolady lub chleba, chrzan oraz sól. Trzykrotne obejście domu ze święconką gwarantowało odpędzenie złych mocy. W mieszkaniu można trzy razy okręcić się z nią wokół siebie.

W Niedzielę Zmartwychwstania po mszy rezurekcyjnej zasiadamy do śniadania świątecznego, które rozpoczynamy od podzielenia się święconym jajkiem i poświęconymi produktami.

Śmigus dyngus
Prócz pisanek i święconki, to najbardziej znany zwyczaj wielkanocny nawiązujący do pogańskich rytuałów związanych ze świętem wiosny. Polewanie wodą, a dawniej także chłostanie gałązkami brzozowymi symbolizowało oczyszczenie, obmycie z grzechów. Te panny, które najbardziej oblano miały największe powodzenie.

 

lany poniedziałek w niektórych regionach Polski do dziś popularne są również pochody przebierańców - zwyczaj podobny do orszaku bożonarodzeniowych kolędników. W Poznaniu od lat urzędują w tym dniu Żandary. Główne ich postacie to: baba, dziad, kominiarz i ksiądz.

Oczywiście do tradycji wielkanocnych zaliczyć trzeba także specjalne wypieki „bab wielkanocnych”, różnego rodzaju ciasta i mazurki.

 

Z okazji Wielkiej Nocy dużo spokoju, miłości i ciepła.

Niech ten czas przyniesie Wam mnóstwo odpoczynku

A na stole niech będą same pyszności.

Mokry dyngus niech oczyści Was na wiosnę

i niech te dni będą radosne.

Data dodania: 2020-04-07 20:15:01
Data edycji: 2020-04-07 20:28:33
Ilość wyświetleń: 371

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

Podstrony

Zobacz podstrony klas i nauczycieli
Więcej informacji
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej